Speel mee met De Kanteling

Vormenschuld van de zorgverzekeraar
De schuld van de zorgverzekeraar
6 januari 2015
Dobbelstenen

Dobbelstenen

De donkere dagen voor kerst komen er aan. Het is weer tijd om met het hele gezin onder het lamplicht, gezellig aan tafel, Oudhollandsche gezelschapsspelletjes te spelen. Het spelletje dat we spelen heet De Kanteling en het doel is om zorg en welzijn opnieuw te organiseren.

De grote spelmaker der Nederlandse Staat heeft bedacht zichzelf uit het spel terug te trekken. Vroeger was het een alles bepalende en alles betalende speler. Om de sfeer tijdens het spelen te verhogen heeft hij een verrassing achter de hand. De bank, die beheerd wordt door de lokale ambtenaar en de politiek, krijgt 20 procent minder fiches. Een tip waar de oplossing van het spel zit, heeft de spelmaker wel. Die tip is: kijk goed naar de eigen kracht van de burger.

De speler ‘burger’ wil passende voorzieningen, maar ook wil hij meer flexibiliteit en vrijheid om zijn leven te organiseren op een manier die bij hem past.
De speler ‘welzijn’ heeft, voordat hij aan het spel begon, al flinke klappen gehad. Hij begint met de helft van het aantal fiches dan dat hij eerder nog had.
De speler ‘zorg’ is erop gebrand om een hoge kwaliteit van zorg te leveren. Hierop wil hij aangesproken worden. Hiervoor wil hij betaald worden.
De speler ‘zorgverzekeraar’ wil heel veel klanten, wil winst maken en wil dat iedere uitgegeven euro op korte termijn een aantoonbaar rendement oplevert in kwaliteit of doelmatigheid.
De speler ‘lokale ambtenaar’ wil spelregels voor het spel opstellen want de oude regels zijn kwijt.
De speler ‘lokale politiek’ heeft een globaal idee van de spelregels, dit op basis van politieke kleur.

Al voordat de eerste dobbelsteen gegooid is, weten we al zeker dat bij De Kanteling niet iedereen kan houden wat hij heeft. Sterker nog, als dat de inzet van de spelers is dan wordt het geen gezellig spelletje. Om over het resultaat nog maar te zwijgen. Het dilemma van de spelers is dan ook: speel ik voor mezelf of speel ik voor ons allen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *