Gedroogde bloemen
Mijn moeder
5 oktober 2015
Wellness Illness
Ook bij Zorgeloos: voorkomen of genezen
8 december 2015
Ramses Shaffy

Ramses Shaffy

Preventie is maar weinig sexy. Bovendien hebben we nog geen manieren gevonden om aan preventie te verdienen, tenminste niet op korte termijn. En we weten natuurlijk allemaal dat als er geen seks en geen geld aan te pas komt, het moeilijk wordt. We zullen het van macht moeten hebben.

Want zeg nou eerlijk; door welk type wordt u het meest aangetrokken? Door een flamboyant type als Ramses Shaffy die hoerend, snoerend en zuipend door het leven gaat en als hij dan met Korsakov in het verpleeghuis zit de hele natie voor zich wint door ‘Laat Me’ nog eens uit te voeren met Liesbeth List en Alderliefste. Of door het stereotype van de rauwe groente etende geheelonthouder? Je leefstijl aanpassen om langer gezond te blijven klinkt voor veel mensen dat ze zèlf in actie moeten komen door zaken na te laten die je graag doet en dingen te doen die je op het eerste oog niet ziet zitten. Juist. Niet sexy dus!

En dan het puntje van het geld. Voorlichtingscampagnes kòsten alleen maar geld en het nut is twijfelachtig. Verzekeringsmaatschappijen kunnen mensen positief stimuleren door gezond gedrag te belonen maar ook dat kost geld en dat zie je in de premie terug. Zij kunnen de hogere premie echt niet aan hun klanten verkopen met als reden dat het effect over 20 jaar te zien zal zijn. De klant kiest dan lekker de goedkopere polis van een verzekeraar die liever aan risicoselectie doet in plaats van aan preventie.

Na seks en geld houden we uiteindelijk macht over. De Preventieconferentie van afgelopen donderdag werd in de oude Caballero fabriek in Den Haag gehouden. Een symbolische locatie die waarschijnlijk heeft moeten sluiten omdat we als organisaties en burgers opgestaan zijn tegen tabak en de tabaksindustrie. Op de conferentie werd zelfs de hoop uitgesproken dat deze bijeenkomst volgend jaar in een lege Heinekenbrouwerij georganiseerd zou worden. Ik ben voor…zolang ze de Hertog Jan brouwerij maar laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *