Roer van een schip
Het roer in eigen handen
6 september 2015
Ramses Shaffy
Sexy
17 november 2015
Gedroogde bloemen

Gedroogde bloemen

Geboren in 1924 als slagersdochter in Renkum. In 1944 met het gezin van haar ouders naar Amersfoort gelopen op de vlucht voor de slag bij Arnhem. Na de politionele acties is ze naar ‘Indië’ gegaan als verpleegkundige. Bij terugkomst trouwde mijn moeder met een slager, mijn vader.

Op haar 53 werd ze weduwe en is zij een nieuw leven begonnen met grote belangstelling voor kunst en literatuur. Altijd in contact met mensen, maar ook vaak een beetje langs de zijlijn. Benoemend wat ze zag. En vaak juist ook niet. Ze is de ongekroonde koningin van de originele uitdrukking of zegswijze.

Of de verzameling van uitspraken die ik heb aangelegd helemaal echt aan haar toe te schrijven zijn, zou ik niet weten. Ik heb ze in ieder geval nooit van iemand anders gehoord. Een voorbeeld “niet wijlen maar wel mooi pleite” voor ongewenst bezoek dat net vertrokken is. Of als ik vroeger gevallen was dan hoorde ik mijn moeder zeggen “kom maar hier, dan zal ik je oprapen.”

De afgelopen maanden gaat het wat minder goed met haar. Ze is 91 jaar oud met pijn in haar heup en pijn in haar maag. Foto’s laten niets zien, bloedonderzoek wel. Een gesprek met de dokter volgt, waarbij het gaat om verder onderzoek. Maar daar heeft ze geen zin meer in. “En chemo hoef ik ook niet!” En waarom geen onderzoek of chemo? Ja ik ben gekke Gerrit niet. Ik weet al lang dat het niet goed zit. Ik heb een mooi leven gehad, 91 jaar oud, dus ik ben zeker niet in de wieg gesmoord…….( )
Ik ben ongelofelijk trots op mijn lieve eigen wijze moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *